Media

Nieuws

dinsdag 21 oktober 2013: turboliquidatie van uw bedrijf: goed idee of niet?

Elk jaar kiezen duizenden ondernemers ervoor om door een "turboliquidatie" een onderneming te beeindigen.  Eenvoudigweg omdat het een lege vennootschap betreft en er geen baten meer in de onderneming zijn, of, om op zo eenvoudig mogelijke wijze en zonder bemoeienis van een curator, een rechtspersoon te beeindigen.

 

Kortgezegd besluit de bestuurder tot ontbinding van de onderneming en concludeert daarbij dat er geen baten meer aanwezig zijn. Er hoeft dan geen rekening en verantwoording te worden afgelegd.

 

Vaak is de turboliquidatie van een onderneming die recentelijk nog actief is geweest en waar het niet duidelijk is of de baten de schulden overtreffen, niet de aangewezen methode om een onderneming te beeindigen. Concluderen dat een onderneming geen baten meer heeft,  is voor recentelijk nog actieve ondernemingen, niet heel eenvoudig.

 

Elke individuele schuldeiser die aan het oordeel van de bestuurder dat er geen baten meer zijn twijfelt en vermoedt dat er in financieel opzicht gebrek aan openheid is gegeven, kan dat besluit tot turboliquidatie ter toetsing voorleggen aan de rechter. Komt de rechter tot de conclusie dat de turboliquidatie niet had mogen worden toegepast omdat er nog baten zijn, dan kan dat leiden tot het uitspreken van het faillissement van de onderneming en aansprakelijkstelling van de bestuurder privé.

 

Wilt u weten of een door u bestuurde besloten of naamloze vennootschap in aanmerking komt voor een turboliquidatie? Of bent u met een turboliquidatie van een onderneming geconfronteerd en bent u schuldeiser van die onderneming? Is uw vordering op die onderneming nog niet volledig of helemaal niet voldaan? Neem dan vrijblijvend contact op met advocaat mr. G.H. Smink op bart@smink-advocaten.nl.